İlk olarak ben kendi İl'imdeki belediyelerden istediğim hizmetler ile başlayayım. Ama bu saydıklarımdan bazıları az ya da çok belediye hizmet olarak veriyor, ama ben her zaman daha iyisi olması adına tekrar yazmakta yarar gördüm.
1- Engelli bir birey olarak yaşadığım şehirde mimari engellerle karşılaşmak istemiyorum. (Eskişehir bunu %95 başardı.)
2- Ortopedik bir engelli olarak toplu taşımada çok daha iyi hizmet almak istiyorum. Belediye şoförlerinin bu konuda iyi eğitilmiş olması, engelliye daha iyi bir psikoloji ile yaklaşması. Ortopedik engelli kişinin toplu taşımadaki sıkıntılarının tamamen ortadan kalkmasını istiyorum. Ayrıca tekerlekli sandalyedeki ve ağır engellilerin asansörlü otobüsten çok daha fazla imkanlarda fayda sağlamasını, tüm semtlere ulaşım yapılmasını, daha fazla sayıda asansörlü otobüs ve minibüsle hizmet verilmesi. Ayrıca İstanbul ve diğer şehirlerdeki gibi telefonla arayan engellilerin istedikleri yerlere ulaşımının sağlanması hizmetinin getirilmesini istiyorum.
3- Ben kış mevsiminin ağır geçtiği bir il'de yaşıyorum. Kar yağdığı zaman o karın sokaklardan kolay kolay kalkmadığı ve erimediği bir şehir. Böyle zamanlarda kar yağdığında belediye temizlik şirketlerinin engellilerin oturduğu sokakları en kısa zamanda kardan temizlenmesi için öncelik tanınmasını istiyorum. Çünkü biz ortopedik engelliler kar yağdığında ve o kar buz tuttuğunda evden bir adım bile dışarı çıkamıyoruz. Eğer bunu engelli bir birey olarak belediye'ye telefonla arayarak bildirip, bunun temizlenmesini sağlayabiliriz. Aslında bu bazen rica edildiğinde yapılıyor, ama herkes aramaya çekinebilir ters tepki alırım diye. Eğer belediyeler bunu bir hizmet olarak verdiklerini açıklarlarsa çok daha rahat bunu talep edebiliriz.
4- Belediyeler siyasi bir yapılanmadan gelmekte ve seçimlerden sonra genelde eş, dost, hısım, akraba ve o siyasi görüşe yakın kişiler belediyelere işe yerleştirilmektedir. Buna bir son verilmesini ve hiçbir siyasi ayrım yapılmadan daha fazla engelli kişinin belediyelerde istihdam edilmesini,
5- Engellilere yönelik ücretsiz meslek eğitim kursları düzenlenmesi,
6- Engelli gençlere eğitim bursu verilmesini,
7- Tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olan engellilere daha fazla akülü araba dağıtılmasını, ayrıca daha sonrada akü bakımlarının ve yenilenmesinin takip edilmesini,
8- El becerileri olan engellilerin yaptıkları el işlerinin veya çeşitli çalışmalarının sergisi ve satışı için yerler açılması ve pazarlamasının yapılmasını istiyorum.
9- Belediye'ye ait simit tezgahları, halk ekmek büfeleri, pazar yerlerinde belirli yerlerin, küçük büfelerin öncelikle engellilere verilmesini istiyorum.
10- Belediye'lerin engelliler için hizmet veren STK'lara gelir kazandırmak amaçlı belediye'ye ait işyerlerinin (otopark, çay bahçesi gibi) kiralarının bir bölümünün verilmesini istiyorum.
11- Belediye'lerin engelliler için hizmet veren gönüllü STK'lara her türlü hizmeti vermesini istiyorum (ulaşım, yemek, yapılan organizasyonların sponsorluğu gibi),
12- Yardıma muhtaç engellilerin her türlü ihtiyaçlarının karşılanması,
13- Zihinsel engelli veya ağır engelli çocukları olan ailelere hizmet veren gündüz bakım evlerinin açılması (Eskişehir'de bunun örneği var),
14- Engelliler için huzurevi kapsamında ama bakım evi şeklinde sürekli kalınabilecek yerlerin açılması. Kimsesiz kalan engellilerin ya da ailesi tarafından bakıma muhtaç engellilerin ileride ihtiyaç duyduklarında sürekli olarak bakım alabileceklerin bakımevlerinin açılması. Böyle olunca ileride biz ölürsek çocuğumuza kim bakacak diye ailelerin gözleri asla arkada kalmamış olacak.
15- Belediyelerin engellilerin spor yapması ve rehabilitasyonu için özel tesisler açması,
16- Belediyelerin her ne olursa olsun asla engelliler arasında ayrım yapmamasını, kendisine yakın gördüğüne daha iyi hizmet, kendisi ile çatışan engelliye de ters tepki vermemeli. Herkese eşit oranda yaklaşıp, hizmetini vermelidir.
17- Belediyede sosyal projeler uzmanı ya da engellilerden sorumlu kişilerin de engelliler için yararlı projeler üretmesini ve bunları uygulamaya geçirmesi,
18- Kimsesi olmayan ağır engelli veya zihinsel engelli kişilerin evlerinin iç temizliği ve bakımlarının belediyece yaptırılması,
Yukarıda saydıklarımın çoğunu (buraya basit görüp yazmadığım hizmetlerde var, birde aklıma gelip unuttuğum hizmetlerde vardır mutlaka) Eskişehir'de belediyeden hizmet olarak alıyoruz, ama yine de bu hizmetlerin çok daha iyiye gitmesi adına ve diğer arkadaşlarımıza örnek olması adına yazdım.