Vallaha bırakmaz Üye Ol

Yüreginde Engel Olmayanların Tek Adresi

LÜTFEN GİRİŞ TIKLA VEYA ÜYE OLMAK İSTİYORUM TIKLA.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Gelişmiş Arama  

Gönderen Konu: Çevre Temizliği ve Geri Dönüşüm Konusunda Neler Yapabiliriz?  (Okunma sayısı 53070 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cantanem

• Daim Dost
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
Ynt: Çevre Temizliği ve Geri Dönüşüm Konusunda Neler Yapabiliriz?
« Yanıtla #165 : 21 Aralık 2011, 02:31:55 »

aldıgımız nefes bıle artık tahlıkelı bır durumda

{HARUNCA}

• Yüreginde Engel Olmayanların Tek Adresi
  • Emektar Dost
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • http://www.engelsizdostlar.com
« Yanıtla #166 : 21 Aralık 2011, 09:06:58 »

Elektronik Atık işinin çok tehlikeli bir boyuta gelmeden, Bilinç sahibi olamayan halkımıza, devletimizin çok sıkı bir denetimle geri dönüşümünü sağlaması lazım. Bizler ancak tehlikeli atıklar zarar verince, dizlerimize vurmaya başlarız...

Nasıl ki oto hurda teslimi yapılıyor ve geri dönüşümü sağlanıyor ise, Elektronik hurdalardada geri dönüşüm için devletimizin teşvik niteliğinde, Piller, cep telefonları, televizyonlar, bilgisayarlar, buna benzer tüm elektronik atıkları alması vede geri dönüşümünü yapması lazım...

Nihayetinde geri dönüşümünü sağlayamaz isek, bunların maliyetleri hep sağlığımızla ödeyeceğiz...

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
« Yanıtla #167 : 25 Aralık 2011, 02:21:24 »

Bu konunun okunma sayısı 41454 defa.Konuya destek veren üye arkadaşlarımıza ve tüm ziyaretçilerimize teşekkür ederim.Bu konunun bu kadar görüntülenme alması,çevre temizliği konusunda bir şeyler yapılmak istendiğinin bir göstergesi bence.Son yıllarda bu konuda büyük adımlar atıldı.

Çevre Bakanlığının, bozuk bilgisayar, cep telefonu, ömrünü tamamlamış televizyon ve buzdolapları ücretsiz olarak evlerden toplama kararı alması da bu atılmış adımlardan birisi.Umarım çevre temizliği ve geri dönüşüm konusunda yapılan çalışmaların devamı gelir.

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
Tasarruf Ampülleri Ne Kadar Çevreci?
« Yanıtla #168 : 01 Ocak 2012, 00:40:38 »

AB'nin akkor ampullerle ilgili düzenlemesinin ardından enerji tasarruflu ampul üreticilerine gün doğmuştu. Peki, bir dönem yere göğe sığdırılamayan enerji tasarruflu ampuller ne kadar çevre dostu?

Enerji tasarruflu ampullerin sakıncaları sağladıkları enerji tasarrufu nedeniyle uzun süre göz ardı edildi. Çünkü enerji tasarruflu ampuller fazlasıyla tutumluydu, flüoresan lambalar gibi rahatsız edici titremeler yapmıyordu ve ömürleri biraz fazlaca abartılmış olsa da yine de akkor ampullere göre daha uzundu.

Ancak birçok kişi Brüksel'in akkor ampulle ilgili düzenlemesinin endüstrinin baskısı sonucu hayata geçirildiğini düşünüyor. Bu görüşü savunanlardan biri de "Bulb fiction" yani "Ampul uydurmacası" adlı bir belgesel film çeviren Avusturyalı film yapımcısı Christoph Mayr. Mayr, "Filmin konusu aslında ne akkor ne de enerji tasarruflu ampuller. Asıl konu işleyiş... Akkor ampul yasağı AB vatandaşlarının haklarına yapılmış benzeri görülmedik bir saldırıdır" yorumunu yapıyor.

Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk

Enerji tasarruflu ampullerle birlikte Avrupalıların evlerine bol miktarda cıva da girdi. Enerji tasarruflu ampullerin beş miligrama kadar cıva içermesine izin veriliyor. Ancak cıvanın zerresi bile son derece zehirli. Bu nedenle sözde çevre dostu ampullerin pil gibi zehirli çöplerle birlikte ayrıştırılması gerekiyor. Fakat enerji tasarruflu ampullerin sadece yüzde yirmisi bu şekilde ayrıştırılıyor. Geri kalansa diğer çöplerle birlikte atıldığı için çevreye büyük zarar veriyor.

Viyana Teknik Üniversitesi Atom Enstitüsü’nden radyofizik uzmanı Georg Steinhauser, "Ben bu düzenlemenin çok büyük eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir ampuldeki cıva miktarı ancak ampulün kırılarak açılmasıyla tespit edilebiliyor ve bu sırada gaz şeklindeki bileşikler havaya karışıyor. Yönetmelikte bununla ilgili bir yorum yapılmamış. Bu analiz sonuçlarını dramatik bir biçimde değiştirebilecek sistematik bir hata yapıldığı anlamına geliyor" açıklamasını yapıyor.

'Sonuçları en kısa sürede yayımlayacağım'

Steinhauser yaptığı araştırmaları bilimsel bir çerçeveye oturtur oturtmaz yayımlayacağını, çünkü Brüksel'in ampul düzenlemesiyle ilgili değerlendirmenin 2014 yılında yapılacağını belirtiyor. Steinhauser şöyle konuşuyor: "Bana göre ne enerji tasarruflu ampuller için izin verilen en yüksek miktar olan beş miligram, ne de bir miligram cıva bile soluduğumuz havaya karışmamalı. Bu kabul edilir bir şey değil."

Cıvanın çevreye zararlarını kabul eden ve bundan hoşnut olmadığını söyleyen çevre örgütü Greenpeace'den Niklas Schinerl ise, enerji tutumlusu ampuller sayesinde yılda 30 milyon ton karbondioksit tasarruf edildiğine vurgu yapıyor.

1 Eylül 2012 tarihinden itibaren Avrupa'da akkor ampul satılamayacak ve AB sınırları içinde sadece C sınıfı enerji tasarrufu belgeli ampullerin satışına izin verilecek.

Almanyanın Sesi

Haber7

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
Neden Geri Kazanım ?
« Yanıtla #169 : 23 Ocak 2012, 01:17:53 »

Doğal kaynaklarımız korunur
Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürmek sureti ile doğal kaynakların verimli olarak kullanılması gerekmektedir. Ormanlar, su, petrol vb. doğal kaynaklarımızın üretim sürecinde kullanılması sonucu, cam, metal, plastik ve kağıt/karton ambalajlar elde edilmektedir. Piyasaya sürülen ambalajların atık haline geldikten sonra, türlerine göre ayrılıp geri dönüşüm sanayine sevk edilmesi sonucu, geri dönüştürülmüş malzemeler çeşitli ürünlerin üretim aşamasında ikincil hammadde olarak kullanılmaktadır. Böylece doğal kaynaklarımız daha az kullanılarak, doğaya katkı sağlanmış olmaktadır. Örneğin; 1 ton kâğıdın geri dönüşüme katılması sonucu 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir. Plastik ambalaj atıklarının geri kazanılması sonucu ise petrolden tasarruf sağlanabilmektedir. Dönüşen her ton cam için, 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.

Enerji tasarrufu sağlanır
Geri dönüşüm, malzeme üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu sağlar. Örneğin; metal içecek kutularının geri dönüşümü işleminde bu metaller direkt olarak eritilerek yeni ürün haline dönüştürüldüğünden, bu metallerin üretimi için kullanılan maden cevheri ve bu cevherin saflaştırılma işlemlerine gerek olmadan üretim gerçekleştirilebilmektedir. Bu şekilde bir alüminyum kutunun geri dönüşümünden, ham maddeden ürün elde etmeye göre,  % 95 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir. Benzer şekilde katı atıklarda ayrılan kağıdın yeniden işleme sokulması için gerekli olan enerji normal işlemler için gerekli olanın % 50’si kadardır. Ayrıca %45 oranında su tasarrufu sağlanır. Aynı şekilde cam ve plastik atıkların da geri dönüşümünden önemli oranda enerji tasarrufu sağlanabilir.

Ekonomiye katkı sağlanır
Geri dönüşüm uzun vadede verimli bir ekonomik yatırımdır. Hammaddenin azalması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi sonucunda ekonomik problemler ortaya çıkabilmektedir.  Geri dönüşümün bu noktada ekonomi üzerinde olumlu etkileri olabilmektedir. Enerji ve Doğal Kaynakların tüketiminin azaltılması ülke ekonomisi için de büyük önem arz etmektedir. Ayrıca dışarıya bağımlı olduğumuz petrol gibi hammaddelerin tüketiminin azalması sonucu paramız yurtiçinde kalmakta ve ekonomimiz daha iyiye gitmektedir. Geri dönüşüm sonucu oluşan sentetik elyaf gibi ürünlerimizi de yurtdışına satarak ülkemize döviz girişi sağlanmaktadır.

Atık miktarı azalır
Geri dönüşümün uygulanması ile çöplere giden atık miktarında azalma sağlanarak. bu atıkların taşınması ve depolanması işlemleri için daha az miktarda alan ve enerji kullanılmış olur. Evsel atıkların yaklaşık yoğunluğu 0,6 kg/m3 iken, ambalaj atıklarının yoğunluğunun yaklaşık 0,3 kg/m3 olduğu görülmektedir. Evsel atıklar için bu azalma ağırlık olarak fazla olmamakla birlikte, hacimsel olarak bakıldığında oldukça önemli bir oran teşkil etmektedir. Yapılan toplama operasyonlarında evsel atıklar yaklaşık %75-80 oranında sıkıştırılabilirken, ambalaj atıklarında bu oranın yaklaşık %25 olduğu tespit edilmiştir. Ambalaj atıklarını geri kazanılması ile daha fazla evsel atık toplama araçlarında toplanabilmekte, bu durumda toplama ve taşıma maliyetlerini düşürmektedir. Depolama sahalarına daha az gideceğinden, çok yüksek maliyetlerle inşa edilen depolama alanları daha uzun sürelerle kullanılabilmektedir.

Gelecek için yatırımdır
Üzerinde yaşadığımız Dünyanın bize sağlamış olduğu doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması, gelecek nesillerin de kaynak sıkıntısı çekmemesi için önem arz etmektedir. Biz bu Dünyanın doğal kaynaklarını ne kadar tasarruflu kullanırsak; bizden sonraki nesiller de o kadar az kaynak sıkıntısı çekecek ve gelecek kuşaklar da doğal kaynaklardan yararlanma olanağı bulacaktır. Bunun yanı sıra ülkemizde geri dönüşüm sektörü her geçen gün gelişmektedir. Bu gelişim, yeni tesislerin kurulmasını ve yeni iş imkânlarının oluşmasını sağlayacaktır.

ÇEVKO              

Destek

• Administrator
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • Engelsizdostlar
Çevre Sorunları Uzaydan Tespit Edilecek
« Yanıtla #170 : 24 Şubat 2012, 17:34:16 »

Türkiye'den TÜBİTAK Uzay'ın da ortağı olduğu Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen SEOCA projesiyle, Orta Asya'nın çevre sorunları uzaydan tespit edilebilecek.

TÜBİTAK'tan yapılan açıklamaya göre, 14 ortaklı proje kapsamında çevre sorunlarının tespiti için yer gözlem teknolojileri kullanılacak. Projenin Türkiye'den TÜBİTAK UZAY ve Jeodijital firması olmak üzere iki ortağı bulunuyor.

SEOCA Projesinde, Orta Asya ülkelerindeki 50'ye yakın kurumdan 200 uzman bir araya geldi. Projede çevrenin etkin olarak gözlenmesi için yer gözlem teknolojilerinin kullanımı konusunda, Orta Asya ülkeleri Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Avrupa ülkeleri arasında önemli bir işbirliği kuruldu.

-Yüzey suları da izlenebilecek-

Son aşamaya gelen SEOCA Projesi, Almanya Berlin Teknik Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülüyor.

İki yıldır devam eden projenin ilk 18 ayında, 5 bölge ülkesindeki mevcut durumun analizi yapıldı ve ulusal değerlendirme raporları oluşturuldu. Daha sonra bu raporlar, ''Yer Gözlem Alanında Ulusal İhtiyaç ve Kapasiteler'' adı altında yayımlandı. Raporlarda, bölgedeki yer gözlem alanındaki verileri alan, işleyen, saklayan ve kullanan tüm aktörler belirtildi ve bu verilerin toplumun çeşitli kesimleri tarafından nasıl kullanılabileceğine dair değerlendirmeler yapıldı. Hazırlanan tüm bu raporlar, bölgedeki ilgili kurumlara ve Avrupa Komisyonu'na sunuldu. Yer gözlem alanındaki kapasitenin geliştirilmesi amacıyla eylem planları da proje kapsamında hazırlandı.

Anadolu Ajansı
0542 334 24 62 ENGELLİ ARAÇLARI İÇİN ELDEN GAZ FREN DEBRİYAJ TERTİBATLARI PROJE VE TSE UYGUNLUK BELGELERİ İÇİN ARAYA BİLİRSİNİZ.SİTEYE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Acun

• Super Dost
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı

Üniversiteden 'Destek Kart' ve 'geri dönüşüm' projesine katkı

Başakşehir Belediyesi'nin ihtiyaç sahibi ailelere verdiği 'Destek Kart' ve vatandaşların atıkların yeniden kazanılması konusunda bilinçlendirildiği 'Geri Dönüşüm Bilgilendirme' projelerine Kemerburgaz Üniversitesi'nden destek geldi. Öğrencilerden oluşan 20 kişilik gönüllü ekip, belediye personeliyle kapı kapı dolaşıyor. Geri dönüşüm poşetleri ve el büroşürleri dağıtıyor.
Başakşehir Belediyesi'nin projeleri üniversiteler tarafından da takdir ediliyor. Kemerburgaz Üniversitesi öğrencileri 'Sosyal Sorumluluk Dersleri' kapsamında belediyenin sürdürdüğü projelere konuk oluyor. Geri dönüşüme yönelik çalışmalar ile "Destek Kart" bünyesinde ailelere yapılan yardım çalışmalarını yerinde inceleme fırsatı buluyor. Öğrenciler geri dönüşümün nasıl olduğu ve vatandaşlara düşen sorumlulukları hem öğreniyor hem de öğretiyor. Başakşehir Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü'nce mahalle bazında yürütülen "Geri Dönüşüm Bilgilendirme" çalışmalarına katılan üniversite öğrencileri, mart ayından itibaren, her hafta cuma günleri düzenli olarak çalışmalara katılıyor. Boğazköy Mahallesi'nde başlayan bilgilendirme çalışmaları, Bahçeşehir, Göçmen ve Deprem Konutları, Çamlıca Evleri-Yeditepe Evleri-Başakşehir Konutları, Onurkent, Güvercintepe-Tekstilkent bölgelerinde de sürdürülecek. Önce çalışmalara katılan öğrencileri, belediye görevlileri projenin işleyişiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgilendiriyor. İkinci aşamada tanıtıcı yaka kartı, bilgilendirme broşürü ve mavi geri dönüşüm poşetlerinden oluşan ekipmanları verilen öğrenciler, profesyonel ekiplerle tek tek konutları ziyaret ederek geri dönüşüm poşetleri ve el broşürlerinin dağıtımına katkıda bulunuyor. "Geri Dönüşüm Bilgilendirme Projesi"nde apartman görevlilerine de konuyla ilgili bilgilendirme yapılarak gerekli ikazlar yapan öğrenciler, katıldıkları bu uygulamadan oldukça memnun olduklarını belirtti. Mart ayı sonunda incelemelerini bitirecek birinci gruptan sonra, üniversitesinden gelen ikinci grup nisan ayında da devam edecek belediyenin programlarına katılacak. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen "Destek Kart" projesi çalışmalarına da katılan Kemerburgaz Üniversitesi öğrencileri, müdürlük yetkililerince proje ile ilgili bilgilendirildikten sonra ekiplerle sahada gerçekleştirilen çalışmalara katılıyor. Öğrenciler, 'Destek Kart' ile ilgili bilgilendirildikten sonra sahada anket çalışmalarına destek veriyor. Bölgede yaşayan dar gelirli vatandaşlar ile yüz yüze iletişimde bulunuyor. Öğrenciler ayrıca elde edilen verilerin ofiste değerlendirilmesi ve elektronik ortamda kayıt altına alınması ile ilgili çalışmalara da katıldı.

ZAMAN

Başlığa benim de katkım olsun :)

BMW

• Yönetim Kurulu ve Modlar Bölümü
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #172 : 05 Nisan 2012, 15:30:36 »

Toplumun ne kadar duyarlı olduğu bu kareden anlaşıyor sanırım.

Destek

• Administrator
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • Engelsizdostlar
« Yanıtla #173 : 05 Nisan 2012, 23:16:43 »

İşte bu karede Avrupalı ile aramızdaki fark bu... kocaman yazıların olmasına rağmen etrafa bir bakmak çevreye ne kadar duyarlı vatandaşlar olduğumuzu ortaya koymakta. Acınacak bir durum  ihh_1
0542 334 24 62 ENGELLİ ARAÇLARI İÇİN ELDEN GAZ FREN DEBRİYAJ TERTİBATLARI PROJE VE TSE UYGUNLUK BELGELERİ İÇİN ARAYA BİLİRSİNİZ.SİTEYE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
« Yanıtla #174 : 05 Nisan 2012, 23:38:58 »

İşte Türkiye'de çevre temizliğine verilen önem bu.Yazıya rağmen çöp atarlar,geri dönüşüm kutularına,pil toplama kutularına çöp atarlar.Müslüman bir ülkeye yakışmayan bir pislik içerisindeyiz maalesef.Hani nerede kaldı atalarımızın temizlik anlayışı?

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
« Yanıtla #175 : 15 Nisan 2012, 00:48:24 »

Bu konunun (Okunma sayısı 50643 defa).Konunun gördüğü ilgi,çevre konusunda bir şeyler yapılmak istendiğini gösteriyor,ancak daha çok yol almamız gerek.Okulumuzda geri dönüşüm kutuları var; 2 aydan fazla oldu,geri dönüşümleri almaya gelmediler.Defalarca şirketi aramamıza rağmen,gelen giden olmadı.Atıklar birikti.En sonunda belediyeye şikayet etmek zorunda kaldım.Ben aradıktan iki saat sonra gelip,geri dönüşümleri aldılar.İyi niyetle atık topluyoruz,bu sefer de firmalar arasındaki sorunlar yüzünden atıklar dağ gibi birikiyor.Belediyedeki görevli,geri dönüşüm kutularına çöp atıldığını söyledi.Ben de görüyorum,geri dönüşüm kutularına çöp atılıyor,hatta kül boşaltıldığını da gördüm.İnsanlarımız bilinçsiz,çöp kutusu ile geri dönüşüm kutusu arasındaki farkı göremiyorlar.Okuldaki pil kutularını ben boşaltıyorum.Pilden çok çöp çıkıyor içinden. ihh_1

Çevre temizliği konusunda daha çok bilgilendirici çalışmalar yapılmalı.Çevre kirliliği aldı başını gidiyor.

Destek

• Administrator
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • Engelsizdostlar
« Yanıtla #176 : 18 Nisan 2012, 00:16:46 »

Millet olarak ne zaman doğru bir şey yaptık? Çevre temizliği bırakın bir kenara resmi dairelerde ki WClerin hallerine bir bakın...

İnsanımız öyle olmuş ki yerlerden lavabo musluklarına kadar pislik içinde. Bu kişilerin kişisel ve ortak kullanım alanlarını bu şekilde kullandığını düşündüğüm de çevre temizliği konusunda neler yapmaktalar? Allah bilir....

İçler acısı bir durum. İşte hoca hanımda demiş. Atık pil kutusunda çöp çıkıyor... akıl var mantık var... o kutunun orada olmasının amacı ne? bunun farkında olmayan insanlar...

O kutu birde okulda... okulda bunu yapan bir eğitim yuvasında bu durumda olan gençler sosyal hayat içinde neler yapar? diye düşünmeden edemiyor insan...

GoogleTagged - Etiketler