Vallaha bırakmaz Üye Ol

Yüreginde Engel Olmayanların Tek Adresi

LÜTFEN GİRİŞ TIKLA VEYA ÜYE OLMAK İSTİYORUM TIKLA.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Gelişmiş Arama  

Gönderen Konu: Üniversitelerde Tıp Eğitimi İçin Sadece 188 Kadavra Bulunuyor  (Okunma sayısı 1689 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar

Türkiye'de Sağlık Eğitim ve Sağlık İnsangücü Raporu'na göre, üniversitelerde tıp eğitiminde kullanılan toplam kadavra sayısı sadece 188.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Türkiye'de Sağlık Eğitim ve Sağlık İnsangücü Durum Raporu'nda, mevcut tıp ve diş hekimliği fakültelerinde bulunan cihaz ve donanım durumları ile ilgili verelere de yer verildi.

Buna göre, Türkiye'de üniversitelerin bünyesinde yer alan hastanelerde toplam yatak sayısı 34 bin 42, yoğun bakım yatak sayısı 4 bin 19, ameliyat salonu sayısı 804, eğitimde kullanılan binoküler mikroskop sayısı 6 bin 760, kadavra sayısı ise 188. Hem eğitim hem de tanı ve tedavi hizmetlerinde kullanılan Manyetik Rezonans (MR) sayısı 80, Tomografi Cihazı sayısı 23, Bilgisayarlı Tomografi (CT) cihazı sayısı 98 ve Polarize Emisyon Transmisyon Computerize Tomografi (PET/CT) cihazı sayısı 9. Ayrıca, tıp fakültelerinin 7'sinde klasik, 36'sında entegre, 9'unda karma yöntemle, 4'ünde de probleme dayalı öğretim (PDÖ) yöntemiyle eğitim veriliyor.

Diş hekimliği fakültelerine bakıldığında, bu fakültelerde toplam 2 bin 414 diş ünitesi bulunuyor. Yine bu fakültelerin 9'unde klasik, 7'sinde entegre, 5'inde karma yöntemle,

1'inde de probleme dayalı öğretim (PDÖ) yöntemiyle eğitim veriliyor. Tıp fakültelerinde tam gün statüsünde çalışan öğretim üyelerinin 2009 yılı SCI kapsamındaki dergilerde 8 bin 621, SSCI kapsamındaki dergilerde 241 ve AHCI kapsamındaki dergilerde ise 40 makale yayınlandı. Bu veriler, diş hekimliği fakülteleri için SCI kapsamındaki dergilerde 684, SSCI kapsamındaki dergilerde 8 makale olarak gerçekleşti.

Cihan

Memurlar

Destek

• Administrator
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • Engelsizdostlar

Şimdi burada bu kadavralar ne şekilde elde edilmekte? Önemli olan bu kısım.
0542 334 24 62 ENGELLİ ARAÇLARI İÇİN ELDEN GAZ FREN DEBRİYAJ TERTİBATLARI PROJE VE TSE UYGUNLUK BELGELERİ İÇİN ARAYA BİLİRSİNİZ.SİTEYE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
Tıp Öğrencileri, Kadavra Görmeden Mezun Oluyor
« Yanıtla #2 : 01 Şubat 2011, 23:41:13 »

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri, kadavra (üzerinde çalışma yapılan ölü insan vücudu) bağışı yapılmadığı için anatomi derslerinde plastik maketler üzerinde eğitim yapıyor.

ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behnan Alper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadavranın kaliteli tıp eğitimi için önemli bir materyal olduğunu bildirdi. Kadavra ile çalışmanın yasal ve etik değerler açısından bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Alper, bu nedenle Türkiye'de kadavra bağışının yeterli oranda olmadığına işaret etti.

Batı ülkelerindeki kadavra bağışının bilime ve insanlığa hizmet etme bilinciyle yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Alper, ''Pratik eğitim, tıp eğitiminin ayrılmaz bir parçası olduğundan kadavraya Türkiye'deki diğer tıp fakültelerinde olduğu gibi bizim de ihtiyacımız var. Sadece bizim üniversitemizde değil, en eski ve köklü üniversitelerimizde bile bu sıkıntı uzun yıllardır yaşanıyor'' dedi.

-PLASTİK MAKETLERLE EĞİTİM-

Kadavrasız bir tıp eğitiminin ''kalitesiz eğitim'' anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Alper, ÇÜ Tıp Fakültesinde eğitim gören bin 300 öğrencinin, hiç kadavra bağışı yapılmadığı için anatomi derslerinde, Türkiye'ye ithalatla getirilebilen plastik insan maketleri üzerinde eğitim gördüğünü ifade etti.

Gerçeği ile bire bir uyumlu olan bu maketlerle geleceğin doktorlarını yetiştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Behnan Alper, ''Maketlerle yapılan eğitimde bir geri kalma sıkıntısı yok. Ama tabi kadavranın gerçekliğini vermek çok da kolay olmadığı için kadavra bulma yolunda çabalarımız sürüyor'' diye konuştu.

-KADAVRA VE YASALAR-

Prof. Dr. Alper, kadavra sıkıntısının çözümü konusunda gerek Adalet Bakanlığı, gerekse İçişleri Bakanlığı düzeyinde yıllar önce yapılan girişimlerle yasal düzenlemeler yapıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

''Bu düzenlemelere göre, sahipsiz cesetler kadavra olarak üniversitelere verilebiliyor ancak uygulamada pek yok. Yasalara göre bir cesedin eğitim amaçlı kullanımı için beklenmesi gereken süreçler var. Bu süreçte ceset ya Adli Tıp Kurumu morgunda ya da morgu bulunan büyük mezarlıklarda bekletiliyor. Bu bekleme süresi eksi 4 derecede gerçekleştiğinden ve özel ilaçlamalar yapılmadığından en geç 15-20 gün içinde ceset kadavra olarak kullanılabilme özelliğini yitiriyor. Oysa, iyi koşullarda saklanan bir kadavrayı 4-5 yıl kullanma şansımız var. Kadavrayı, iskelet sistemindeki bir çalışma için vücut bütünlüğü bozulmadığı sürece uzun yıllar kullanma şansımız var.''

Prof. Dr. Alper, üniversite bünyesinde yeni bir anatomi laboratuvarı kurulması için çalışmalarının bulunduğunu, bu kapsamda cesetler için özel saklama dolapları, ilaçlama havuzları, eğitim masalarının bulunacağını ifade ederek, ''Ancak, bu süreçte kadavra bağışı bilincinin de oluşmasını ümit ediyoruz. Din adamlarımızın, organ bağışında olduğu gibi kadavra bağışının da caiz olduğu yönünde telkinlerde bulunmalarının sıkıntıyı çözebileceği düşüncesindeyiz'' diye konuştu.

Memurlar

Seyhan

• Süper Aktif Dost
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Hırs, çirkinlikleri bile güzel gösterir. MEVLANA

Amaliyat olduğumda kaç tane evrak imzaladığımı hatırlamıyorum.Yapılan tetkiklerin tıp öğrencilerinin eğitimlerinde kullanılabilmelerine izin vermem hakkında.
Ayın, geceye sabretmesi, onu apaydın eder. Gülün, dikene sabretmesi, güle güzel bir koku verir. Arslanın, sabredip pislik içinde beklemesi, onu deve yavrusu ile doyurur.

GoogleTagged - Etiketler