Vallaha bırakmaz Üye Ol

Yüreginde Engel Olmayanların Tek Adresi

LÜTFEN GİRİŞ TIKLA VEYA ÜYE OLMAK İSTİYORUM TIKLA.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Gelişmiş Arama  

Gönderen Konu: Öğretmen Adayları KPSS'ye Girmeyecek  (Okunma sayısı 1151 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
Öğretmen Adayları KPSS'ye Girmeyecek
« : 14 Mayıs 2010, 09:47:08 »

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) öğretmen adayları için kaldırılması amacıyla çalışma başlattı.

Çubukçu, Personel Genel Müdürlüğü ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde başlatılan çalışma kapsamında bakanlık kurmaylarıyla birlikte toplantı yaptı. Çubukçu’nun bu girişiminde, atama bekleyen öğretmen adaylarının ve öğretmen olmaya aday üniversitelilerin MEB’e gönderdiği “Beş yıl fakültelerde öğretmen olmak için eğitim görüyoruz. Üniversite sınavı için elenerek geldiğimiz ve başarıyla mezun olduğumuz halde yine bir eleme sınavına tabi olmak istemiyoruz” mesajları etkili oldu.

KARARI BEKLİYORLAR

2008-2009 döneminde 250 bin öğretmen adayı KPSS’ye girdi. Yaklaşık 320 bin öğretmen adayı atama bekliyor. Yıl içinde yapılan atamaları yeterli bulmayan, bu nedenleMEB’i eleştiri vemesaj yağmuruna tutan öğretmen adaylarının sesine Bakan Çubukçu kulak verdi. Çubukçu, bürokratlarıyla yaptığı toplantılar sonrası öğretmen adaylarının “KPSS istemiyoruz” isteklerine çözümiçin alternatif proje arayışına girdi. Çubukçu’nun, öğretmen adaylarının girdiği KPSS’nin kaldırılıp, yerine sınavsız geçiş ile puanlama sistemi getirilmesi üzerinde durduğu belirtiliyor.

EYLEM YAPTILAR

Üniversiteyi bitirdikten sonra KPSS nedeniyle atanmayan öğretmen adayları, yıllardır her türlü eyleme başvurdu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2002’deki “KPSS’yi kaldıracağız” sözünü hatırlattı.

163 BİN ÖĞRENCİ VAR

69 eğitim fakültesinden geçen yılın verilerine göre 38 bin 674 kişi mezun olurken, öğrenimgören öğrenci sayısı 163 bin 212. Öğretmenlik yapabilmeleri için formasyon eğitimi verilen fen edebiyat fakültelerinin sayısı da 89. Bu fakültelerde 2008-2009 öğretim yılında 166 bin 955 öğrenci okuyordu. 26 bin 123 öğrenci de mezun oldu.

Haber10

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
Öğretmen Adaylarına KPSS Kaldırılıyor
« Yanıtla #1 : 18 Temmuz 2010, 11:40:19 »

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmen adaylarına yönelik KPSS yerine başka bir sınavla atanmaları yönünde çalışma yaptıklarını açıkladı..

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmen adaylarına yönelik önemli bir açıklama yaptı. 

Adayların, KPSS yerine  başka bir sınavla atanmaları yönünde çalışma başlatıldı..

Bakan Çubukçu, bitmek üzere olan çalışmanın, tamamlanır tamamlanmaz açıklanacağını söyledi.

Çubukçu, yeni öğretmen atamaları yapacaklarını haber verdi.

Yaklaşık 320 bin öğretmen adayı atama bekliyor.

haber7

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
Öğretmen Adayları İçin KPSS'ye Kalkıyor
« Yanıtla #2 : 21 Eylül 2010, 11:15:55 »

Öğretmen adayları bir daha KPSS’ye girmeyecek. Öğretmen alımlarındaki yeterlilik sınavını ÖSYM değil, MEB yapacak. MEB’in sınavı öğretmen adaylarının lisans eğitimi aldığı alanlarda olacak.

Kopya skandalı çıkan 10-11 Temmuz’daki Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonrası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmen alımında yeni yöntem için düğmeye bastı. Meclis açıldıktan sonra yasa değişikliği ile hayata geçirilmesi planlanan yeni projeye göre, her öğretmen adayı sadece kendi alanından sınava alınacak. Öğretmen alımlarındaki yeterlilik sınavını ÖSYM değil, MEB yapacak. Bakanlığın yapacağı sınav KPSS gibi tüm derslerde değil, adayların lisans eğitimi aldığı alanda olacak.

Örneğin resim öğretmenliği için resim alanında, matematik öğretmenliği için Matematik alanında olmak üzere 84 alanda sınav yapılacak. Türkçe öğretmeni olmak isteyen bir aday, bu alanda lisans eğitimin tamamladıktan sonra gireceği yeterlilik sınavında, Matematik, Fizik soruları çözmek zorunda kalmayacak. Sadece Türkçe soruları ile yeterliliği ölçülecek.

EĞİTEK ALTYAPISI GELİŞTİRİLECEK

Bu sınavları hazırlamak için, Bakanlık tarafından halen açık lise sınavlarını yapan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün (EĞİTEK) altyapısı geliştirilecek. EĞİTEK’e yeni kadro ve teknoloji takviyesi yapılacak. Öğretmen adaylarının gireceği son KPSS iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavı olacak. Böylece en erken Aralık ayında atanması mümkün olan 30 bin öğretmen ataması KPSS ile yapılan son atama olacak. Bu sınavı da MEB’in yapması görüşü ağırlık kazandı.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın dünkü görüşmede YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’a bu yönde görüş bildirdiği öğrenildi. Adı ‘Öğretmenlik Yeterlilik Sınavı’ olarak planlanan sınavın ilkinin ise 2011 yılında yapılması planlanıyor.

STAR

haber7

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
Öğretmen Adayını Nasıl Bir Sınav Bekliyor ?
« Yanıtla #3 : 24 Eylül 2010, 09:29:41 »

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen seçimi için uygulanan sınavı kendi bünyesinde gerçekleştirmek için çalışma başlattı. Peki bu sistem nasıl işleyecek, sınav ne şekilde olacak ve güvenlik nasıl sağlanacak?

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın, öğretmen adaylarının seçiminde yeterli olmadığını düşünen Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen adaylarına özel bir alan sınav uygulaması üzerinde çalışıyor.

Söz konusu sınav, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) bünyesinde değil, MEB bünyesinde gerçekleştirilecek ve branşlara göre düzenlenecek.

Ancak burada iki soru akıllara geliyor: Öğretmenlikte 76 branş bulunuyor ve bunların her biri için ayrı sınav uygulaması düşünülüyor. Bu durum sıkıntı yaratır mı? Ve bu sınavların güvenliği nasıl sağlanır?

Tasarı Akademi Yayınları Genel Müdür Ersin Aslan, bu soruları ntvmsnbc'ye değerlendirdi.

Aslan, alan sınavının mantıklı bir çözüm olarak görülebileceğini, ancak bazı kavramları karıştırmanın işin içinden çıkılmaz bir hâl alabileceğini belirtiyor.

Öğretmen seçiminin ÖSYM tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Aslan, "Ülkemizdeki buna benzer hiç bir sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmıyor. Şayet yapılırsa; Bakanlık çok ağır ve altından kalkılamayacak bir sorumluluğun altına girecektir" diyor.

Aslan, yaşanan kopya skandalında suçlunun KPSS olarak algılandığını, aslında sorunun sınavla değil, sınavın güvenliği ile ilgili olduğunu söylüyor ve ekliyor:

"Alan sınavı dahi yapsanız, bu sene yaşanan KPSS skandalının tekrar etmeyeceğini nasıl söyleyebiliriz ki?"

Öğretmen adayları için gerçekleştirilen sınavın KPSS'den ayrılıp, kendi alanına özgü bir sınavla gerçekleştirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Buna benzer bir sistem Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri, Spor Liseleri" ile her türdeki "Anadolu Liseleri Öğretmenlerini Seçme Sınavı" adı altında yapılmaktadır.

Bu sınavın; Eğitim Bilimleri, Türkçe ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi derslerini içeren soruları ortak. Bunlardan ayrı olarak her branş için de 45'er tane soru soruluyor.

Böylece sınava giren her aday, 55 ortak alan ve 45 branş olmak üzere toplam 100 sorudan sorumlu oluyor.

Adaylar ayrıca mülakata da tabi tutuluyor.

Bu sınavın soruları KPSS ile karşılaştırıldığında çok niteliksiz. Dolayısıyla niteliksiz bir sınavda seçicilik azalacağından, belli puanlara büyük yığılmalar olacak.

SINAVIN İÇERİĞİ NASIL OLACAK? KİMLER HAZIRLAYACAK?

Bu durumda ilk akla gelen soru; bu sınavın içeriği ve kimler tarafından hazırlanacağı ve sonrasında mülakat yapılıp yapılmayacağıdır.

Bu sınavın içeriği ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı henüz bir açıklama yapmadığından büyük bir belirsizlik söz konusu.

KPSS, ADAYLAR İÇİN İYİ BİR SINAVDI

KPSS ne kadar eleştirilse eleştirilsin; soru kalitesi, sınav uygulaması ve adayların bilgilerini sınamaları açısından iyi bir sınavdı.

KPSS'den ayrılma durumu nasıl bir avantaj ve dezavantaj sağlar?
KPSS, 1999 yılından bu yana yapılan dönem içinde sadece ismi değişerek günümüze gelen, sistemi oturmuş ve öğretmen adayları tarafından bilinen bir sınav.

Doğrusunu söylemek gerekirse problem sınavda değil. Her sene 250 bin aday, atanacak 30 bin öğretmenin arasına girebilmek için mücadele veriyor ve atanamayan adaylar da sistemin adaletsiz olduğunu savunuyor. Ancak bir seçme yapmak ve bunu da bir sınavla gerçekleştirmek mecburi.

SINAVIN NİTELİĞİ ÖNEMLİ

Seçici bir eğitim bilimi sınavı ve seçici bir alan sınavı, iyi uygulanabildiği taktirde KPSS'den daha iyi sonuç verebilir ancak özellikle belirtiyorum sınavın niteliği çok önemli.

MEB, BU SINAVI GERÇEKLEŞTİREMEZ

MEB'e bağlı olan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bahsettiğim gibi sınav uygulaması yapıyor ama daha önce 250 binleri bulan katılımlı sınavlar uygulanmadı.

Bakanlığın kadrosunda bu sınavı gerçekleştirecek akademisyenlerden oluşan hali hazırda bir komisyon yok. Bakanlık, bu alt yapı ile böyle bir sınavı gerçekleştiremez.

BU SINAVA HAZIRLANMAK BİR YILI BULUR

Böyle bir uygulama ile öğretmen adaylarını bekleyen zorluklar olacak mıdır? Nasıl bir değerlendirme öngörülebilir?

Öğretmen adaylarını bekleyen en büyük sorun belirsizlik. Bu sınava hazırlanmak ortalama bir seneyi buluyor.

Bir sınav için şu anda hazırlık yapmak isteyen bir öğretmen adayı ne yapacağını, neye çalışması gerektiğini bilmiyor. Zaman kaybedilmeden sınavın şekli, konu içerikleri ve sınav tarihi kamuoyuna duyurulmalıdır.

76 branş için ayrı bir sınav gündemde... Bu durumda, sınav esnasında veya değerlendirme aşamasında herhangi bir karışıklık söz konusu olabilir mi?

ÖSYM ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi buna benzer sayıda bölüm için daha önce sınav uygulamaları yaptılar ve belli tecrübelere sahipler. Bu konuda, bu kurumların altyapısından faydalanmak olası aksilikleri azaltabilir.

Sınavların güvenliği nasıl sağlanabilir?

Sınavların güvenliğinin karşısındaki en büyük tehdit günümüz teknolojisi. Alan sınavı dahi yapsanız, bu sene yaşanan KPSS skandalının tekrar etmeyeceğini nasıl söyleyebiliriz ki?

Siz bir eğitimci olarak bu uygulamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Alan sınavı mantıklı bir çözüm olarak görülebilir, ancak bazı kavramları karıştırmak, işin içinden çıkmamızı zorlaştırabilir.

KPSS GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİ

Bu sınavda suçlu KPSS gibi algılandı ve sınavın içeriği üzerinde çalışma gündeme geldi.

Aslında sorun; KPSS'nin içeriği değil, sınavların güvenliği ile ilgili. KPSS, günah keçisi ilan edildi ve böylelikle asıl sorun geçiştiriliyor ya da gözden kaçırılıyor.

ÖĞRETMEN SEÇİMİNİ ÖSYM YAPMALI

Öğretmen seçiminin ÖSYM'den ayrılıp MEB'e bağlanması daha olumlu neticelendirilebilir mi?
Öğretmen seçimi ÖSYM tarafından yapılmalı. Ülkemizdeki buna benzer hiç bir sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmıyor. Şayet yapılırsa; Bakanlık çok ağır ve altından kalkılamayacak bir
sorumluluğun altına girecektir.

Bu konuda YÖK'e düşen görev nedir?

En büyük kaos belirsizlik. YÖK, "KPSS 2011" için uygulayacağı yol haritasını bir an önce kamuoyuna açıklamalı.

SINAV TARİHİ BİR AN ÖNCE DUYURULMALI

Eğer yeni sistemi uygulamaya geçirmek 2011'e yetişmeyecek ise, bu sisteme 2012'de geçileceğini ve KPSS'nin son kez yapılacağını duyurmalı. Ve bu duyuru, öğrencilerin sınava hazırlanması açısından en geç 2010 Kasım ayına kadar yapılmalı.

ntvmsnbc

haber7

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
Öğretmenlere Özel KPSS Geliyor
« Yanıtla #4 : 04 Şubat 2012, 01:38:37 »

Atama bekleyen binlerce öğretmeni ilgilendiren Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) kitapçığı değişiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçen ay düzenlediği Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı’ndan çıkan öneri hayata geçiyor. KPSS’ye giren öğretmen adaylarına genel kültür ve eğitim bilimlerinin dışında mezun oldukları bölümlerle ilgili sorular  da sorulacak.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) önümüzdeki yıldan itibaren başlatacağı uygulamayla ilgili bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer “Uygulamanın bu yıla yetişmesi teknik olarak zor. Ama önümüzdeki yıldan itibaren ÖSYM, 136 ayrı öğretmenlik branşında soru hazırlayacak. Soruların yüzde 30’u genel kültür, yüzde 30’u eğitim bilimleri, yüzde 40’ı branş bilgisinden oluşacak” dedi.

Haberaktuel

^Türkan^

• Yönetim Kurulu
  • *
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • www.engelsizdostlar
    • Engelsizdostlar
Öğretmenlerin KPSS İle Atanmasına Son
« Yanıtla #5 : 28 Şubat 2012, 01:12:45 »

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, uzun zamandır tartışılan KPSS ile öğretmen alımına son vereceklerini açıkladı. Dinçer, MHP'li İsmet Büyükataman'ın soru önergesine verdiği yanıtta öğretmenlerin KPSS ile değil alan sınavıyla atanacağı yeni sistemi anlattı.

"KPSS ile öğretmen adayları, sadece genel kültür, genel yetenek ve öğretmenlik meslek bilgisine yönelik testlere tabi tutuluyor. Öğretmenlerin alan bilgileri ölçülmüyor" diyen Dinçer, bakanlığın yeni bir sınav sistemi üzerinde çalıştığını söyledi.

YENİ SINAV SİSTEMİ

Dinçer, MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman'ın sorularını yanıtlarken her yıl öğretmen atamalarını Maliye Bakanlığı'nın belirlediği sayıya göre yaptıklarını belirtti. Açığın ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışıldığını anlatan Dinçer, 10 yılda 316 bin 687 öğretmen atandığını, buna karşın 157 bin 153 öğretmenin emeklilik, istifa ve diğer nedenlere ayrıldığını söyledi. Dinçer, 2011 yılı ekim ayı itibarıyla öğretmen açığının da 126 bin 137 olduğunu açıkladı.

Dinçer, KPSS'nin öğretmen adaylarının alan bilgisini ölçmede yetersizliğine değinerek, "Öğretmenlik mesleğine nitelikli adayların kazandırılabilmesi için öğretmen adaylarının alan bilgisi yönünden de ölçülmelerinin gerekli" olduğunu belirtti. Öğretmenlerin alan bilgisini ölçecek yeni düzenleme üzerinde çalışıldığını vurgulayan Dinçer, "Konuyla ilgili olarak gerekli düzenleme yapılıncaya kadar mevcut uygulama sürdürüleceğinden şu anda KPSS puanına göre atama bekleyen adaylar etkilenmeyecek" dedi.

Dinçer, 2003'te KPSS'ye 127 bin 973 adayın girmesine karşın 2011'de sayının 229 bin 767'ye çıktığını, 9 yılda KPSS'ye giren öğretmen adayı sayısının da 1 milyon 835 bin 290'a ulaştığını ifade etti. KPSS sınavına giren her öğretmen adayından 55 TL sınav ücreti alınıyor.

Hürriyet

GoogleTagged - Etiketler